www.vertiqaal.nl    2020
 
 

Over mij

Mijn naam is Lenneke Groen, zelf hoogbegaafd en moeder van hoogbegaafde kinderen. Na mijn opleiding SPH ben ik in de psychiatrie gaan werken. Daar kwam ik tot mijn verrassing veel hoogbegaafde cliënten tegen. Cliënten die binnen de GGZ vallen onder labels als ASS, ADHD, borderline en depressie blijken soms vooral last te hebben van de uitdagingen die hoogbegaafdheid met zich meebrengt. 

Onbegrepen hoogbegaafdheid kan onder meer leiden tot:

  • Depressie
  • Angst
  • Verslavingsproblematiek
  • Eetstoornissen
  • Zelfbeschadiging
  • Zelfmoord(gedachten)

Binnen de GGZ wordt vaak niet aan de (vermoedelijke) hoogbegaafdheid gedacht als oorzaak van de problematiek maar als bijzaak. Dit maakt dat cliënten ver de diepte in kunnen gaan in behandeling, maar uiteindelijk toch steeds weer tegen dezelfde problemen of uitdagingen aanlopen.

Dit gegeven heeft mij geprikkeld om, in eerste instantie naast mijn reguliere baan, een praktijk te beginnen waarbij de focus ligt op het begeleiden van hoogbegaafde cliënten. Deze begeleiding kan indien noodzakelijk plaatsvinden naast reguliere behandeling in de GGZ.

 Mijn achtergrond

Naast mijn opleiding SPH heb ik enige tijd in de gehandicaptenzorg op een dagbesteding gewerkt voor cliënten met een ernstige verstandelijke beperking. Doordat de meesten van hen niet of nauwelijks konden praten heb ik geleerd heel goed te kijken naar non-verbale communicatie. Dit helpt me om in gesprekken verder te kijken dan wat er gezegd wordt. 

Na het afronden van mijn opleiding ben ik in eerste instantie in de GGZ werkzaam geweest. Binnen mijn werk heb ik veel verschillende soorten cliënten ondersteund. Ik merkte dat mijn werkplezier het grootst was wanneer ik te maken had met cliënten die door anderen bestempeld werden als “ingewikkeld”. Door aan te sluiten bij deze cliënten, oprecht te luisteren en buiten de gebaande paden te denken heb ik duurzame en fijne werkrelaties op kunnen bouwen. Ik haal er energie uit om te zien dat cliënten vaak juist groei doormaken op het moment dat je als hulpverlener een stapje terug kan doen en in de coachende rol kan gaan zitten.

Begin 2021 heb ik de stap genomen om volledig zelfstandig verder te gaan. Ik ervaar in mijn werk nu nog meer vrijheid.

Mijn kernwoorden zijn; respect, gelijkwaardigheid, betrokkenheid, humor, reflectie en eerlijkheid.